Fabula Rasa

Avagy, újrakezdés tiszta lappal

A flamenco és a magyar néptánc tradícióiból, valamint a kortárs mozgásvilág elemeiből építkezve készítette Bajnay Beáta flamenco táncművész legújabb darabját. A téma korunk egyik alapkérdését feszegeti: van-e még lehetőség a méltó életre Nőnek a Férfi mellett és Férfinak a Nő mellett?

A koreográfust már régen foglalkoztatja, miként lehetséges saját népi gyökereit a flamenco tánc világában megmutatni. A közös nevező a ritmus, amelyet a két, táncműfaj önmagában, vagy egymásnak felelgetve felkínál az egyik, vagy a másik kultúrkörből érkező muzsikára. A flamenco tánc és zene érzelemgazdagsága különösen alkalmas a történetek közvetítésére. Az erős hangulati és érzelmi hatásokra ráerősítenek a Bajnay munkásságából már ismert vetítések, mozgó és állóképek, kisfilmek, amelyeket mesterien komponál bele a tánc, a koreográfia szövetébe.

A fő vezérmotívum: a Nők, a Nő útkeresése, elférfiasodása, magánya, helye és helyzete a mai, önmagából kifordult világban. A felvetett problémákkal kapcsolatban a darab nem ítélkezik, csak remél. Azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy úgy élhetünk méltó életet, ha mindannyian a saját szerepünknek megfelelően játszunk, a férfi újra Férfi lesz, s a nő újra Nő. A kapcsolatokból tovatűnt szent energiákat csakis egymással együttműködve leszünk képesek újra megtalálni. Újrakezdeni tiszta lappal.

A flamenco és a néptánc „házassága” az Aldebaran Kompánia és a Netz Táncprodukció együttműködése révén jött létre.

Aldebaran Kompánia

Bajnay Beáta társulata, 2005-ben alakult, azóta változó felállásban dolgoznak együtt. A társulat nevét az Aldebaran csillagról kapta, amely a Bika csillagképben a bika szemét szimbolizálja vöröses fényével, ez a Földről látható legfényesebb csillag. A társulat a flamenco műfaján belül az alternatív, a tradicionálistól eltérő, de a hagyományokat tiszteletben tartó utakat keresi. A 2005-ös XV. Országos Felnőtt Táncművészeti fesztivál, karakter tánc kategória nyertesei.

A Lengyel Szabolcs irányításával működő Netz Táncprodukcióval 2009-ben a "Hylea, de vajon ki keresi házát melyben lakik?" c. előadásban dolgoztak együtt először. Az összhangon és nyitottságon alapuló munkakapcsolat következő gyümölcse a Fabula Rasa.

Az előadást Doffek Berni novellái ihlették.

Rendező, koreográfus: Bajnay Beáta
Tánc:

Böröcz Petra, Juhász Zoltán, Kiss Gergely,
Lengyel Szabolcs Micsi, Nagy Bernadett, Urbán Henriett
Videó: Hosszú Gábor - YettermanFilm
Jelmez: Bencsik Andi - LaBiandi
Állókép: Naphon


plakát