ENGLISH

Tükör Rezgés

(szinopszis)

Illúziók fogságában, a mátrix rabjaiként élünk. A telefonjainkon lógunk naphosszat, a valóságban alig érintkezve, inkább a virtuális térben létezve. Ezt hisszük realitásnak.

A valódi kapcsolódásaink kiveszőben. Szabadulnunk kellene ebből az állapotból. Felébredni, mert a Mátrix c. filmben felvázolt utópia már nem is annyira utópia, kísértetiesen ismerős képek bontakoznak ki előttünk már a jelenben is. Ha van szemünk rá. Vagy inkább szívünk rá.

Későre jár. Ideje felébredni!

A döntés rajtunk áll. Egyénenként. Nem várhatunk senkire, hogy megtegye ezt helyettünk.

Egy fiatal pár életébe kapunk betekintést. Akiket látszólag még nem őrölt fel a napi rutin. Boldognak hiszik magukat. Örömmel végzik ugyanazokat a mozdulatokat, míg egy éjszaka a férfi álmában egy hangot hall, ami olyan erővel hat rá, hogy elhatározza, utána ered. Eljut egy másik emberhez, egy másik nőhöz, aki mestereként tanítja meg a szabad járásra. A férfinak végül sikerül áttörnie, túllépni önmagán. Egy szabad embertől búcsúzunk a végén. A lehetőség mindenki ajtaján bekopogtat, csak lehet, hogy éppen az álmában szólítja meg.

A hosszú évek óta flamencóval foglalkozó Aldebaran Kompánia a Tükör Rezgésben szinte minden oldalról kiszélesíti az alkotói horizontját. Nem csak a modern és a néptánc válik egyenrangú partnerévé a flamencónak – már ezzel is egy izgalmas kísérletet jelezve – , hanem az élő ének és az interaktív vizuális technológia is egy-egy olyan szálai az előadásnak, melyek meglepetésszerűen érnek össze a ritmusban és a térben, magukkal húzva egy láthatatlan tükröt, amibe érdemes belenézni.

Alkotók:

Tánc: Annamaria Acquistapace, Bajnay Beáta, Kiss Gergely
Ének: Judie Jay
Rendező: Sziráky Tímea
Koreográfia: Bajnay Beáta, Sziráky Tímea
Zeneszerző: Szesztay Dávid, Illés János
Interaktív vizuális technológia: Kara Dávid, Tóth Ákos Károly (BorderLight)
Jelmez: Bencsik Andi
Smink: Bartalos Krisztina
Fotó: Molnár Beatrix
Támogatók: Oktogon Tánc Centrum, Ankert

Külön köszönet:

Szabó Imola Juliannának, Czédli Szilvinek, Krizsónak és Böszörményi Zsuzsinak, Varga Beának, Kézdy Lucának és Dávid Somának a segítségért.


Mirror Vibration

We are prisoners to illusions. We mix up reality with the virtual space hooked on the mobile. Real relationships are fading away. We’d better get out of this state.

It’s high time for us to realise that this vision presented in the film titled Matrix is not a vision anymore.

If there is nothing wrong with your eye-sight, if you can listen to your heart, you will be able to identify the weirdly familiar pictures in the present.

It’s getting late. You’d better wake up!

It is our responsibility. Each of ours. We cannot expect anyone to do the job for us.

We get insight into a young couple’s life. Seemingly, they have not been overcome by the daily routine yet. They think they are happy. One night, however, the man can hear a voice which forces him to search for it.

In doing so, he gets to another human being, to another woman who teaches him how to move around freely. Finally, the man manages to get rid of his limits. In the end we are faced with a free man. Chance knocks at everybody’s door, sometimes visiting you in your dream.

Aldebaran Kompánia, which has been committed to flamenco for many years, presents Mirror Vibration to widen creative horizon from almost every possible side. As a result, both modern and folk dancing will become equal partners to flamenco. On the other hand, live singing and interactive visual technology get surprisingly intertwined in terms of rhythm and space, producing an invisible mirror which is worth looking into.

Contributors:

Dance: Annamaria Acquistapace, Beáta Bajnay, Gergely Kiss
Songs: Judie Jay
Director: Tímea Sziráky
Choreography: Beáta Bajnay, Tímea Sziráky
Composers: Dávid Szesztay, János Illés
Interactive visual technology: Dávid Kara, Ákos Károly Tóth (BorderLight)
Costumes: Andi Bencsik
Make-up: Krisztina Bartalos
Photography: Beatrix Molnár
Sponsors: Oktogon Tánc Centrum, Ankert

Special thanks to:

Imola Julianna Szabó, Szilvi Czédli, Krizsó and Zsuzsi Böszörményi, Beá Varga, Luca Kézdy and Soma Dávid.


plakát