ENGLISH

Annamaria Acquistapace

Annamaria AcquistapaceI come from Italy and I’m dealing with Interculture in my professional and artistic life. I’ve been dancing since when I was 6 years old (ballet, contemporary dance and especially flamenco, in Italy, Spain and Hungary). I am member of Contilde – Flamenco y Alrededor Org., whose aim is to promote interculture through Flamenco art, in Hungary I collaborated with Romano Glaszo Group and with the Hungarian writer Szentmiklósi Tamás during reading events. I’m part of the team for Aldebaran Kompánia - Tükör Rezgés.


Bajnay Beáta

Bajnay BeátaA versenytánc műfajából érkeztem a flamencóba. 20 éve tartó szerelem ez. "Papírom" nincs róla. Minden, amit tudok, azt az élet adta, írta rám, égette tapasztalatok által belém, így ahogy haladtam az önsismeretben, úgy alakult, formálódott ki saját stílusom. 2005 óta használom az Aldebaran Kompánia nevet, minden, amit csinálok e név alatt fut. Legjobban az alkotói folyamat érdekel, hogy hogyan lesz a felbukkanó ihlet pillanatából szárba szökkenés, majd a sürgető csinálási vágyon áthaladva, szűnni nem akaró, motoszkáló idegáram, ami felváltva fűt, hajt és űz fáradhatatlanul a megvalósításig.


Kiss Gergely Dávid Pekka

Kiss GergelyKiss Gergely vagyok, a Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem néptánc-színházi tánc tagozaton, majd onnan a Honvéd Táncszínházhoz kerültem, ahol azóta is dolgozom. Mellette több helyen tanítottam néptáncot, gyerekcsoportoknak és felnőtteknek egyaránt. 2009 óta tagja vagyok a Netz Táncprodukciónak, amelyben táncszínházi és utcaszínházi előadásokban ötvözzük az autentikus népi kultúrát és a modern világ „elvárásait”.


Sziráky Tímea

Sziráki TímeaA tánc és a mozgás életem szerves része. Amikor már a szó nem elég, mert átléptük az emberi kapcsolatok azon határát, ahol egy tekintetből, egy mozdulatból is megértjük egymást, ott kezdődik a metakommunikáció....és ez a művészet, ez a tánc. Nem akarattal közöl, hanem esztétikával formálja a világot, és vetít előre jövőbeli képzeteket. Tele van játékossággal, és lehetőségekkel. Én szeretek játszva élni és táncolva képzelődni.

fotó: P. Szabó István


Judie Jay

Judie JayAlgériában, Bordj Menaielben született. Élt Kanadában, dolgozott Berlinben és Korfun. A multikulturális környezetben töltött évek erőteljes hatással voltak zenei stílusának későbbi alakulására. Bár szülei tizenhat éves korában beíratták egy klasszikus énektanárhoz, Judie összesen két órán vett csak részt. Legközelebb tizenhét éves korában állt újra mikrofon elé: ez idő tájt megesett, hogy egyszerre öt bandában is szerepelt, de hosszútávon egyikben sem találta meg a helyét, így hónapról hónapra újabb és újabb zenekarokban tűnt fel. Végül a Pluto Project volt az a formáció, melyben Judie sikeresen megvetette a lábát, és akikkel elkészítette első olyan felvételét, melyet már a rádiók is sugároztak. Ez a dal a 4000 volt. Első, saját együttese Travellin’ Reptile Show néven vált ismertté. Judie-t elképesztően sok, különböző impulzus érte zenei pályafutása során, talán ennek is köszönhető, hogy a jazzes, bluesos hangzásvilágtól kezdve a hiphop és triphop alapokon át egészen az elektronikus beatekig bármilyen zenei stílusban otthonosan mozog. Judie Jay énekesnője volt többek között a Pluto Projectnek, a Le Garage-nak, a The Caslo Samplesnek, a Toy Divisionnek, a Mantra Pornonak, játszott Karányi Danival, a Colorstarral, a Heaven Street Sevennel, a Tape Undergrounddal, a Zagarral, a Beat Disszel és a Realistic Crew-val is. Tizennégy év énekesnői tapasztalattal a háta mögött első, önálló lemezét a Secta Chameleonos Máté Szabolcs közreműködésével készítette. A korong 2011. május 12-én, Harmony címmel jelent meg a Chameleon Records és a DDK közös gondozásában.


Szesztay Dávid

Szesztay DávidMultiinstrumentalista - zeneszerző folyamatosan komponál színházi előadásokhoz és filmekhez, számtalan rövid illetve animációs és reklámfilm zenéje fűződik a nevéhez. 2008-ban zenét írt az első filmes Pater Sparrow: Egy c. filmjéhez, valamint társszerzőként részt vett Fazakas Péter: Para c. filmzenéjének munkálataiban is. A Pont(y) Műhely nevű független színházi társulat tagjaként rendszeresen lépett fel a MU Színház és a Trafó színpadán, 2011-ben Láng Annamária és Nagy Fruzsina, SYD című zenés koncertszínházi előadásának volt zeneszerzője. Több vidéki kőszínháznak is dolgozott az elmúlt években, pl. a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Miskolci Nemzeti Színház. http://www.szdstudio.blogspot.com/

Alkalmazott zenei munkái mellett folyamatosan játszik zenekarokban, először a Kamu alapító tagjaként tűnt fel, főként a budapesti klubéletben, de több hazai és külföldi fesztiválon is felléptek. Zongorázik a hazai jazz-élet több meghatározó alakját is felvonultató Budbudas zenekarban, basszusgitározik a Kézdy Luca jazzhegedűssel alapított Santa Diver trióban, és 2010 óta gitáros-dalszerző a Ruttkai Bori és a Specko Jedno zenekarban, saját formációja a Dav zenekar 2005-óta működik.


Illés János

Illés János Autodidakta módon tanult gitározni, 7 éve játszik flamenco gitáron. Ez idő alatt több zenekari felállásban is szerepelt.

Főbb szereplései:
Nemzeti Táncszínház, Millenáris (Fringe díj), Foundation Ilija M. Colarac (Belgrade), XIV. INSTANT (Novi Sad), Norvégia, A38 (Bp), Merlin színház, Poszt (Pécs), Mediawawe (Szombathely), ETNO fest (Palic), Művészetek és Irodalom háza (Pécs), Festők városa hangulatfesztivál (Kaposvár), The Cultural of Center (Apatin), Lorca Est (Petőfi Irodalmi múzeum Bp, Szeged). La tetería & Lounge bar (Jerez de la Frontera) Többször szerepelt szólistaként is a Múzeumok Éjszakáján, kiállításokon, és különféle megnyitókon.

„ Viszonylag sokat dolgoztam már Beával az elmúlt 4-5 évben, játszottunk többféle zenekari felállásban, triókban, mindenhogyan. bírom őt, - mert azt kell mondjam - ritka az a művészlélek akivel zökkenőmentes lenne ez a világ, de vele szerencsére eléggé az. Talán ő másképpen is meg tudja közelíteni a dolgokat..”


BorderLight

A BorderLight csapata olyan interaktív terek megalkotásán dolgozik, melyek a lenyűgöző vizualitáson túl a játék, a fényfestés és az információ átadás élményét is nyújtják. Interaktív kinect art performansszainkkal felléptünk már a Trafóban, az Art Market Budapesten, a S.U.N. pszichedelikus tánczenei fesztiválon, vagy éppen egy bútorgyártó cég üzemében is. Tagok: Kara Dávid, a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikus hallgatója; Tóth Ákos Károly, kulturális menedzser; Papp Gábor, Barna Botond Gábor, fejlesztők.


Bencsik Andi

Bencsik AndiSzeretem a ruhákat, mindig is szerettem... Ruhákat alkotok, tervezek, készítek. Erre vagyok predesztinálva- ez most már teljesen biztos. Az anyagok tapintása, színei és mintái - ruhák formájában képekké kúsznak a fejembe. Úgy látom ezeket belül, mint egy mozgó filmet- igen, mozognak - mint az emberek a hétköznapokban, vagy mint egy színész, előadó a színpadon - és táncolnak is, mint egy táncos - vagy csak lebegnek a térben arra várva, hogy valaki életre keltse azokat és a karakterrel eggyé váljon, mert a karakter együtt él a ruhával és a ruha együtt él a karakterével. Ezek nem trendek, hanem érzések, intuíciók melyek ruhákat öltve jelennek meg, így erősítve a személyiséget és azt a pillanatot, amely egy vizuális élményt formálva, érzékszerveinken keresztül érzelmeket vált ki belőlünk. Olyan ez, mint amikor belenézünk a tükörbe: tudjuk, hogy ki fog ránk visszanézni. Semmi váratlant, megdöbbentőt nem látunk. Az tekint ránk vissza, akit ismerünk és akire számítottunk, mégis vágyunk arra, hogy tükörképünk ne csak a külsőnk mása legyen, hanem mutassa meg azt is, akinek ismerjük magunkat, látassa személyiségünket és érzékeltesse azt is akik lenni szeretnénk.


Molnár Beatrix Mexi

Molnár Beatrix MexiSzámomra minden tánc, mozgás és színek. Szeretek táncolni és vizuálisan táncolni a fényképeimen. Ahogy színeken, ritmuson utazni is. Fotózás közben akkor áll össze a kép, mikor egybeolvadunk zene, táncos, pillanat és én. Akkor nyomom meg a gombot, amikor érzem, hogy mindez összeáll bennem. Olyankor minden egy. Ahogy minden tánc, zene és utazás.


Bartalos Krisztina

Bartalos KrisztinaMindig is érdekelt a nő ezer arca. A sminkelés varázslatában a festék és az ecset, mint anyag és eszköz egyszeri és megismételhetetlen találkozása zajlik az emberi lélekkel. Alkotó és megihlető közösen hoz létre egy új "képet". A sminkes keze alkotja meg az emberi arc minden apró vonalával és mozzanatával kiegészítve a kész "művet".


Contributors

Annamaria Acquistapace

Annamaria AcquistapaceI come from Italy and I’m dealing with Interculture in my professional and artistic life. I’ve been dancing since when I was 6 years old (ballet, contemporary dance and especially flamenco, in Italy, Spain and Hungary). I am member of Contilde – Flamenco y Alrededor Org., whose aim is to promote interculture through Flamenco art, in Hungary I collaborated with Romano Glaszo Group and with the Hungarian writer Szentmiklósi Tamás during reading events. I’m part of the team for Aldebaran Kompánia - Tükör Rezgés.


Beáta Bajnay

Bajnay BeátaBefore meeting Flamenco I had been a professional dancer. My love for dancing has lasted for 20 years. I have never attended any kind of dance-school. All I know about dancing comes from real life and experience. This means that my style has been shaped by self-recognition. Anything I do has been related to Aldebaran Kompánia since 2005. My main interest lies in the creating process, namely in the way inspiration turns into a restless desire which drives you to realize your ideas.


Gergely Pekka Kiss

Kiss GergelyI graduated from the Hungarian Dance College specializing in Folk Dance and Drama. After taking my degree I joined Honvéd Dance Theatre where I have been working ever since. In addition, I have run Folk Dance courses for both children and adults in several institutions. Since 2009 I have been a member of Netz Dance Production which mixes authentic folk elements with “modern” expectations in dance-theatre and street performances.


Tímea Sziráky

Sziráki TímeaDancing and moving have always been part of my life. I think meta-
communication starts at the point where you cannot rely on words anymore, because you are beyond the level of human relations where glances or movements are enough to make yourself understood. And it is at this point where Dance takes over. It shapes the world and anticipates the future by means of aesthetics. It is full of playfulness and opportunities. I like living in a playful way and imagining while dancing.

photo: István P. Szabó


Judie Jay

Judie JayBorn in Bordj Menaiel/Algeria, Judie Jay (Judit Maitinsky) lived in Canada, worked in Berlin and Corfu, but is of Hungarian nationality. These years of multicultural environment have greatly affected her musical style. Though at the age if 16 her parents had her enrolled into classical singing, Judie took only 2 lessons. At the age of 17, she decided to grab the mic again and was the lead singer of 4-5 bands simultaneously. Not finding what she was looking for, Judie kept on searching by joining every band she found worthy. Pluto Project was the first formation she successfully stuck with a longer period of time and recorded her first hit “4000”. Her first solo project became known under the name of Travellin’ Reptile Show. Judie’s music career consists of an amazingly large number of various impulses. These experiences have resulted in her ability to assimilate into any genre of music, such as jazz, blues, electronic beats, hip-hop and trip-hop. Judie Jay sang with Pluto Project, Le Garage, the Caslo Samples, Toy Division, Mantra Porno, Karányi Dani, Colorstar, Heaven Street Seven, Tape Underground, Cadik, Zagar, Beat Dis and Realistic Crew. After 14 years of life in the music industry, Judie’s first solo album was made alongside with Szabolcs Máté, producer of Secta Chameleon. The album Harmony launched on May 12th 2011, published by the joint efforts of Chameleon and DDK Records. Her current work include Zoohacker meets Judie Jay: Best Friends.


Dávid Szesztay

Szesztay DávidThe multiinstrumental composer has contributed to several plays and films as well as to a number of short animation films and commercials. In 2008 he composed the soundtrack for the film titled “One” directed by Pater Sparrow and as a co-composer contributed to the film called “Para” by Péter Fazakas. As a member of an independent drama ensemble called Pont(y) Workshop, he has regularly appeared on stage at the MU Theatre and Trafó.

In addition to composing, he is involved in the Budapest gig scene as well as at domestic and international festivals playing the piano (Budbudas Orchestra) or the bass along with jazz violinist Luca Kézdy (Santa Diver Trio). Since 2010 he has been a guitarist-composer for Specko Jedno Band led by Bori Ruttkai. Since 2005 he has had his own group called Dav.


BorderLight

The team has been working on interactive spaces based on fascinating visual elements involving playfulness, light painting and communication. Our interactive kinect performances have been seen at several events including Trafó, Art Market Budapest, S.U.N. psychedelic dance music festival or even a furniture factory. The members are as follows: Dávid Kara, the under-graduate of the Hungarian University of Fine Arts, graphic designing; cultural manager Ákos Károly Tóth; and developers Gábor Papp and Botond Gábor Barna.


Andi Bencsik

Bencsik AndiI have always been keen on costumes. That is why I have decided to create, design and make them. And I am sure I have been destined to do so. When touching textiles and seeing their colours and patterns, the costumes will turn into images and result in moving pictures in my mind. It is like a film. The costumes are moving around as people do in everyday life, as an actor or performer does on stage. And they are dancing in a similar way as a dancer does, or they are floating in the space waiting to be revived and become characters because characters and costumes live together. Costumes embody emotions and intuitions enriching personality and determining the moment when visual experience evokes emotions by way of sensory perception. It is like looking into a mirror; we are aware who will look back at us. What we can see is not unexpected or shocking at all. It is familiar and predictable. Still, we expect it to show not only the way we look in the eyes of the world outside, but we also expect it to show the way we know ourselves, to make our personality visible and to suggest who we would like to be.